Сок з пакета: што схавана за пакаваннем?

Сок з пакета: што схавана за пакаваннем?

Сок з пакета: што схавана за пакаваннем?

06 Апреля 2022 426

З вялікай колькасці сокаў, выстаўленых на прылаўках магазінаў, варта выбіраць самыя карысныя. Элітай прамысловых фруктовых сокаў з’яўляюцца натуральныя напіткі. Іх атрымліваюць у выніку прамога адціскання садавіны без дабавак і без цукру. Звычайна яны разліваюцца вытворцам у шкляныя бутэлькі.

Адноўленыя сокі – гэта напіткі на аснове канцэнтратаў, з якіх спачатку выпарылі вадкую частку для спрашчэння транспарціроўкі, а непасрэдна перад разлівам дабавалі ваду. Звычайна ў такія напіткі не дадаюць цукар, прадукты атрымліваюцца якасныя і па прымальнай цане.

Нектары вырабляюць з садавіны з мякаццю (бананаў, персікаў, абрыкосаў), дадаючы ваду і цукар. Змест карысных рэчываў у іх значна ніжэйшы.

Свежавыціснуты сок трэба спажыць на працягу паўгадзіны. Калі захоўваць яго даўжэй, то практычна ўсе змешчаныя ў ім вітаміны будуць разбураныя пад уздзеяннем святла і паветра. У гандлёвых аб’ектах свежавыціснутыя сокі захоўваюць у халадзільніках або на лёдзе для таго, каб запаволіць працэс акіслення. Але і ў гэтым выпадку праз 30 хвілін у іх застаецца мінімум карысных рэчываў. Таму сокі лепш рабіць самастойна ці купляць напітак, які рыхтуецца непасрэдна пры вашай прысутнасці.

Сокі ўтрымліваюць шмат вітамінаў, мінеральных рэчываў, кіслот, важных для здароўя чалавека, але, тым не менш, пры некаторых захворваннях ўжыванне таго ці іншага соку проціпаказана. Яблычны, грэйпфрутавы сокі нельга піць пры язвавай хваробе страўніка і запаленчых працэсах у кішэчніку. Абрыкосавы сок не рэкамендуецца ўжываць пры атлусценні, язвавай хваробе, цукровым дыябеце, каліце. Сок з дыні можа выклікаць у некаторых людзей скурны сверб і крапіўніцу, персікавы – проціпаказаны людзям, якія пакутуюць падаграй. Маркоўны сок проціпаказаны пры гастрыце з павышанай кіслотнасцю, абвастрэнні язвавай хваробы, запаленні кішэчніка. Сок чарэшні не рэкамендуецца ўжываць пры запаленчых захворваннях нырак. Пры цукровым дыябеце сокі з салодкай садавіны і агародніны (дыні, банана, персіка грушы, морквы і інш.) ужываюць з асцярожнасцю і толькі пасля кансультацыі з доктарам. Пры хваробах печані не рэкамендуюцца сокі з кіслай садавіны. Пасля ўжывання сокаў з цытрусавых пладоў неабходна старанна прапаласкаць рот, паколькі арганічныя кіслоты, якія змяшчаюцца ў гэтых пладах, адмоўна дзейнічаюць на зубную эмаль.


А. ЗАЙКО, урач-гігіеніст занальнага ЦГЭ.
 



Присоединяйтесь к нашему Telegram-каналу!